Hermanos LURTON

Historia „Hermanos” Lurton rozpoczęła się w 1992 roku w Ruedzie, w Hiszpanii, wraz z odkryciem jej wyjątkowej rodzimej odmiany winorośli: Verdejo. Jacques i François zakochali się w różnorodności. Nie minęło wiele czasu, zanim innowacyjna para wykorzystała swoją wiedzę, aby zrewolucjonizować styl win w tej apelacji. Szukając posiadłości, na której można by produkować wspaniałe czerwone wina, naturalnie zwrócili się do D.O. Apelacja Toro. François Lurton podróżował po okolicy i odkrył kilka wyjątkowych starych działek Tinta de Toro, takich jak „Cuesta Grande”.

Kastylia i León to kraj z charakterem, przesiąknięty hiszpańską historią. Na północny zachód od Madrytu, otoczona pasmami górskimi, przecina ją rzeka Duero i składa się z szeregu równin i płaskowyżów. W tym bardzo wiejskim regionie winnice przeplatają się z uprawami zbóż, buraków i orzeszków piniowych.

Hermanos LURTON

RUEDA: François Lurton i jego brat Jacques odkryli Ruedę poprzez Sauvignon Blanc na początku lat 90. Wkrótce odkryli potencjał innej odmiany winorośli, podobnie wytrawnej i aromatycznej: Verdejo. Wykorzystując swoją wiedzę, bracia, którzy nadali nazwę tej posiadłości, starali się odkryć cały potencjał tej odmiany: subtelność aromatów, krągłość i finisz oraz złożoność dojrzewania w dębowych beczkach. François Lurton kontynuował swoje poszukiwania prawdziwego Verdejo, wracając do ekologicznych metod uprawy, bez nawadniania i wykorzystując miejscowe drożdże do fermentacji moszczu.

TORO: François nie mylił się, myśląc o tej małej apelacji jako o rodzaju nowego „tajemniczego ogrodu”, kiedy odwiedził ją po raz pierwszy w 1997 roku. „Jest to jedna z najstarszych apelacji w Hiszpanii, a jej odmiana winorośli Tinta de Toro, jest dość wyjątkowy”, wyjaśnia. Jego winnice sprzed filoksery (zasadzone przed nadejściem zarazy filoksery w 1892 r.), ubogie, piaszczysto-gliniaste gleby i klimat kontynentalny, z dużymi wahaniami temperatur między dniem a nocą, to kluczowe cechy tego wspaniałego terroir dla czerwonego wina.