Hacienda Araucano
Chile to raj dla winorośli, dzięki stabilnemu, chłodnemu klimatowi i brakowi chorób. Chociaż François i jego brat Jacques produkowali chilijskie wina od 1992 roku, dopiero w 2000 roku znaleźli idealne miejsce w dolinie Colchagua. Kupili 200 hektarów (łącząc siedem różnych posiadłości w jedną rodzinę) na obszarze, który nigdy wcześniej nie był wykorzystywany do uprawy winorośli. Dziś posiadłość ma 28 hektarów winorośli, a Lolol stał się poszukiwanym miejscem do produkcji wina. Położona we wspaniałym miejscu na Ruta del Vino, rozwinęliśmy turystykę winiarską na osiedlu, aby zaspokoić rosnącą liczbę entuzjastów wina w dolinie Colchagua.
Po długich badaniach w kilku regionach Chile, François założył swoją winnicę na dziewiczym terroir, o ubogiej glebie i zdrowym, zrównoważonym klimacie. Dziś posiadłość obejmuje 28 hektarów winorośli, a Lolol otrzymał status „chronionej nazwy pochodzenia”.
Wybór Doliny Lolol okazał się strzałem w dziesiątkę ze względu na warunki pogodowe i terroir z łupków granitowych. Powstałe wina mają wyjątkową osobowość.
Dziś François Lurton nadal bada inne możliwości, w tym sadzenie winorośli wymagających niższych temperatur na wyższych wysokościach, takich jak Cabernet lub Pinot Noir. Celem jest produkcja wyróżniających się, autentycznych, oryginalnych win.
Położona na “Ruta del Vino” w pięknym otoczeniu, rozwijają turystykę winiarską na terenie obiektu w odpowiedzi na rosnącą liczbę fanów win Lolol Valley. Odwiedzający mogą zwiedzać winnice i docenić naturalną różnorodność biologiczną generowaną przez nasze metody biodynamiczne.