Francois Lurton reprezentuje czwarte pokolenie winiarzy w swojej wielkiej rodzinie, która produkuje wina w regionie Bordeaux od 1897 roku. Zanim zajął się winem, jego pradziadek (a przed nim jego przodkowie) wytwarzali spirytusy w regionie Bordeaux, co robili od połowy XIX wieku.
François jest jedną z tych osób, które lubimy osadzać w gotowej historii i przeszłości, ale dla których hasłem przewodnim pozostają wysokie standardy. Dzisiaj doskonałość nigdy nie jest pozostawiona przypadkowi. Musi być naturalny, skrupulatny i rozważny: „Natura może się wyrazić tylko wtedy, gdy damy jej zasoby”. Terroir wyraża się za pomocą innowacyjnych technik, głębokiej wiedzy, odrobiny śmiałości, dużej dyscypliny i wrażliwości oraz upartego zaangażowania w uprawę organiczną, z których wszystkie są charakterystyczne dla François Lurtona.
Domaine de Nizas, położona w pobliżu średniowiecznej wioski Pézenas w sercu Langwedocji, została utworzona w 1998 r. W trzech apelacjach Langwedocja-Pézenas CHNP, Langwedocja ChNP i Pays d’OC posadzono 38 ha winorośli. Syrah, Grenache, Carignan i Mourvèdre to cztery główne odmiany czerwonych winogron, podczas gdy Roussanne, Viognier i Sauvignon Blanc stanowią większość białych. Od 2018 roku François Lurton jest odpowiedzialny za uprawę winorośli i produkcję wina, a jedynym celem jest wyrażenie prawdziwego potencjału wyjątkowego terroir Pézenas, idealnego miejsca do produkcji wysokiej jakości win o niezwykłej głębi.
Domaine des Salices znajduje się w Minervois. Leży między Montagne Noire na północy a Morzem Śródziemnym, które znajduje się zaledwie 30 km na południe. Na terenie posiadłości znajdują się dwa zabytkowe budynki: autentyczna kamienna piwnica i wspaniała romańska kaplica Saint-Etienne z XI wieku, stojąca pośród winorośli. Winnica znajduje się na obszarze Vin de Pays d’Oc (lub Pays d’Oc ChOG), a południowe winogrona dojrzewają dzięki intensywnemu słońcu. Ciepły wiatr wiejący przez region pomaga ograniczyć choroby winorośli. Gleba jest wapienno-gliniasta na płaskowyżu i bardziej piaszczysta na tarasach wzdłuż „Argent Double”, rzeki, która przepływa przez winnicę na południe od posiadłości.
Posiadłość Domaine Les Fumées Blanches znajduje się w regionie Gaskonii w południowo-zachodniej Francji. Słynie z wyśmienitej brandy Armagnac. W 1997 roku François Lurton i jego brat Jacques odkryli to nieznane terroir, idealne miejsce do uprawy i wyrażenia prawdziwego charakteru Sauvignon Blanc. Les Fumées Blanches zawdzięcza swoją nazwę porannej mgle, która unosi się jak biały dym („fumée blanche”) nad winoroślą u podnóża wzgórz. Oprócz tworzenia pięknej scenerii, jest to również bardzo pomocne dla winorośli, ponieważ zapewnia ochronę przed ostrym południowym francuskim słońcem przez część dnia.
Mas Janeil stoi u podnóża masywu Corbières, w słynnym terroir Agly Valley. 34 hektary winorośli posadzone na różnych glebach o różnych aspektach dają winogrona doskonałej jakości, które są precyzyjnie winifikowane w Mas Janeil. Celem jest ujawnienie czystości smaganych wiatrem terroirów przy jednoczesnym okazaniu maksymalnego szacunku dla winorośli dzięki zrównoważonemu rolnictwu i metodom produkcji wina przy użyciu niewielkiej liczby dodatków enologicznych. Wina Mas Janeil są autentycznym wyrazem wspaniałego terroiru Agly Valley.
The Wine House
Wszelkie prawa zastrzeżone. Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.