Bodega Piedra Negra

Po latach poszukiwań w różnych regionach Argentyny, François Lurton założył swoją winnicę na dużych wysokościach, w półpustynnych miejscach (z ubogimi glebami przypominającymi te w Pessac-Léognan w Bordeaux) u podnóża Kordyliery w Dolinie Uco. Ta niezbadana kraina znajdowała się w dystrykcie Chacayes, tak François nadał następnie swojemu wyśmienitemu winu. Jako pionier w tej dolinie zbudował winnicę Bodega Piedra Negra na 200 hektarach dziewiczej gleby. Czerpiąc z wiedzy zdobytej na całym świecie, od razu stworzył przyjazną dla środowiska architekturę i zaczął robić niezwykłe wina.

Bodega Piedra Negra

Dolina Uco leży 80 km na południe od miasta Mendoza i biegnie wzdłuż legendarnej trasy nr 40. Nieprzypadkowo wybrali tę południową dolinę. Wędrując u podnóża Kordyliery, szukali chłodnych, ubogich gleb i ekstremalnych warunków, które okazały się doskonałe do produkcji wina. Dzięki mikroklimatowi tej wysokogórskiej pustyni, z bardzo dobrze osuszoną, stosunkowo nieurodzajną, aluwialną glebą żwirową, wina z Doliny Uco, a zwłaszcza z Chacayes, mają wyjątkową osobowość, która łączy w sobie świeżość i koncentrację.

Ten wybór lokalizacji i zarządzania winnicą okazał się doskonały. Dzięki mikroklimatowi tej wysokogórskiej pustyni, z bardzo dobrze osuszoną, stosunkowo nieurodzajną, aluwialną glebą żwirową, wina z Doliny Uco, a zwłaszcza z Chacayes, mają wyjątkową osobowość, która łączy w sobie świeżość i koncentrację.

Dziś Uco Valley ma reputację jednego z najlepszych regionów winiarskich na świecie i według Tima Atkina z Decanter Magazine jest bez wątpienia „najbardziej dyskutowanym regionem winiarskim w Argentynie, jeśli nie w całej Ameryce Południowej”.

Winnica Bodega Piedra Negra

Bodega Piedra Negra

Położony u podnóża Andów Kordylierów, Francois rozwija turystykę winiarską na terenie obiektu w odpowiedzi na rosnącą liczbę fanów win Uco Valley. Odwiedzający mogą zwiedzać winorośle konno i docenić naturalną różnorodność biologiczną wspomaganą przez przyjazne dla środowiska praktyki.

Dolina Uco słynie z bogatej, głębokiej gleby rolnej, wiosek, gospodarstw rolnych i długich rzędów topoli, których listowie tworzy ekran ochronny, oraz działek położonych wysoko u podnóża gór Kordyliery, na wysokości ponad 1100 metrów . Rzeki spływające w dół Andów Kordylierów utworzyły aluwialne gleby ze żwiru wulkanicznego i granitowego, dodając surowość ubogiej, dobrze osuszonej gleby. Francois Lurton był pierwszym, który zapuścił się na wzgórza Chacayes, wiedząc, że ten niegościnny, pustynny krajobraz ma potencjał, by stać się wspaniałym terroirem.