Antinori

Antinori

Marchesi Antinori to jedna z najstarszych i najbardziej renomowanych rodzin winiarskich na świecie, z tradycjami sięgającymi 1385 roku. Od ponad 26 pokoleń rodzina Antinori nieustannie dąży do doskonałości w produkcji wina, łącząc szacunek dla tradycji z innowacyjnymi technikami winiarskimi. Ich winnice są rozsiane po całych Włoszech i poza ich granicami, co pozwala na tworzenie win o unikalnym charakterze i najwyższej jakości. Każda z winnic w grupie Antinori wnosi unikalny wkład w bogate dziedzictwo winiarskie, oferując wina, które odzwierciedlają różnorodność włoskich regionów.

Winnice Antinori:

  1. Pèppoli – Położona w regionie Chianti Classico, winnica Pèppoli obejmuje 50 hektarów winorośli. Specjalizuje się w produkcji Chianti Classico DOCG o świeżych aromatach czerwonych owoców oraz kwiatowych nutach. To wino wyróżnia się pełnym smakiem i żywą kwasowością.
  2. Tignanello – Winnica zajmuje 47 hektarów i produkuje słynne wino Tignanello, jeden z pierwszych „Super Toskanów”. Powstaje z blendu Sangiovese, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc, charakteryzuje się głębokim rubinowym kolorem, aromatami czerwonych owoców, przypraw oraz wanilii. Wino jest złożone, intensywne i posiada długi finisz.
  3. Badia a Passignano – Położona nad miejscowością Sambuca Val di Pesa, winnica ta produkuje Chianti Classico DOCG Gran Selezione wyłącznie z najlepszych winogron Sangiovese. Wino dojrzewa w piwnicach opactwa z X wieku, nadając mu wyjątkowy charakter z nutami dojrzałych wiśni, skórki pomarańczy i fiołków.
  4. Castello della Sala – Zamek z XIV wieku położony w Umbrii, słynie z produkcji białych win, takich jak Orvieto Classico i Cervaro della Sala – eleganckiego Chardonnay z dodatkiem Grechetto. Wina te wyróżniają się aromatami owoców tropikalnych, wanilii i mineralnymi akcentami.
  5. Pian delle Vigne – Położona w Montalcino, ta winnica produkuje Brunello di Montalcino DOCG. Wina te charakteryzują się głębokim rubinowym kolorem, aromatami czerwonych owoców, przypraw i nut drzewnych, a także eleganckimi taninami i długim finiszem.
  6. Marchese Antinori – Linia win produkowanych z najlepszych winogron z regionu Chianti Classico. Charakteryzuje się elegancją, złożonością i doskonałym potencjałem starzenia, odzwierciedlając bogactwo i różnorodność terroir.
  7. Solaia – Prestiżowa winnica na wzgórzach Chianti Classico, obejmująca 20 hektarów. Powstaje tu słynne wino Solaia, składające się głównie z Cabernet Sauvignon, Sangiovese i Cabernet Franc. Jest to wino o intensywnym rubinowym kolorze, aromatach ciemnych owoców, mięty i przypraw. Dojrzewa w beczkach francuskich przez 16 miesięcy, co nadaje mu bogaty, aksamitny smak i długi finisz. Produkowane wyłącznie w najlepszych rocznikach, Solaia jest synonimem ekskluzywności i doskonałości.

 

Każda z tych winnic wnosi unikalny wkład w bogate dziedzictwo winiarskie rodziny Antinori, oferując wina o wyjątkowej jakości i charakterze, które odzwierciedlają różnorodność włoskich regionów winiarskich.

Wina w ofercie

The Wine House

Wszelkie prawa zastrzeżone. Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.

Sklep Warszawa – Mokotów

Ul. Ludwika Narbutta 83/U8 (wejście od ul. Łowickiej)
02-524 Warszawa

+48 530 936 665
 narbutta@thewinehouse.pl

Pn. – Sb. 11:00 do 21:00
Nd. handlowa: 12:00 do 18:00

Sklep Warszawa – Żoliborz

ul. Zygmunta Hübnera 1/lokal U4 (wejście od ul. Rydygiera)
01-756 Warszawa

 +48 787 011 217
hubnera@thewinehouse.pl

Pn. – Czw. 11:00 do 21:00
Pt. – Sb. 11:00 do 22:00
Nd. handlowa 12:00 do 18:00

Sklep Warszawa – Wola

ul. Krochmalna 56/U4 (Browary Warszawskie)
00-864 Warszawa

 +48 694 584 995
browary@thewinehouse.pl

Pn. – Czw. 11:00 do 21:00
Pt. – Sb. 11:00 do 22:00
Nd. handlowa 12:00 do 18:00